söndag, december 07, 2014

Marrakech

Lite inspiration och tips till dig som tänkt åka till Marrakech. Jag och min dotter var där en vecka nu november/december.
En omtumlande upplevelse, så olikt här hemma och särskilt om man som jag är lite introvert och ensamvarg :D

Resan dit gick fint, när vi landade på flygplatsen ska alla fylla i en liten lapp om vem man är och var man ska bo när man är där.

Vi bodde på Riad Alwane och hade bokat transfer från flygplatsen till raiden, tur var väl det för dit hade vi aldrig hittat själva :D.


Mintte serverades alltid, överallt och hela tiden, faktiskt riktigt gott och jag har väl aldrig i mitt liv druckit så mycket te som den veckan. Kaffet de serverade var ungefär lika starkt som färgat vatten :) så te var det bästa alternativet.


Handfatet på vår toalett, visst är det fint i mässing...


Duschen var också lite annorlunda :)


De hade stooora sockerbitar i Marrakech.


Så här såg innergården ut i vår riad, den lilla polen kunde man bada i men det är nog mest om man åker dit till våren /sommaren, nu var den lite väl kall.


På vår fösta dag stannade vi till på en liten gata och åt lite lunch, jag rekommenderar att äta den inhemska maten, den var väldigt god 


Tajin fanns både som vegetarisk men också med biff, kyckling eller lamm.


En massa hantverkare överallt som snickrar, svetsar och färgar. Det är inte lönt att gå efter en karta, det kryllar av små gränder överallt så att gå vilse är det enda rätta :D


Vi fick följa med upp på taket och se alla garner och sidentrådar som färgas.


Här står herr färgare själv, svart, sotigt, varmt och rökigt.


Färgerna som används för att färga siden sjalarna



Jag fick en sjal virad runt huvudet :) och givetvis köpte jag en sjal också, fast jag valde en i grönt och gav 150 dirham för den....tror det var lite överpris men det var första dagen och det tog ett par dagar att komma in i prutandet.


Här slog vi oss ner och tog en bit mat, i det lilla hålet i väggen lagades god mat och här var det inte tal om någon meny, vi fick lite småplock som förrätt och sen en riktigt god Tajin med en mix av biff, kyckling och lamm det kostade 100 dirham för två.


Tajin med kyckling mandel och sviskon, riktigt god.


Ett litet fik som faktiskt serverade god cappuccino :)



Fantastiska handfat och kranar i mässing


I olika utformande och de fanns också i keramik eller plåt.



Vi hittade till Marrakech Henna Art Café, ska ni göra en hennamålning ska ni absolut gå hit, låt er inte fångas av de kvinnor som gör sånt på torget, de försöker skinna er på pengar och de är inte i närheten så vackra som de gör på Henna caféet. Det kostar ca 100-150 dirham för en hand och ca 300 dirham om du vill ha på båda händerna.


Så här fin blev min för 100 dirham :)


De har även fina målningar på Henna Art Café och du kan ta dig en matbit också, allt till humana priser. 


Toaletten på caféet är inte stor men den är liten :D


Vi hittade en riktigt läcker restaurant som heter Le Jardin, en liten skylt ovanför en oansenlig dörr men när du kom in kändes det som du var i en regnskog med stora bananträd och fåglar, lite kallt var där men det var ju under bar himmel, de hade också så att du kunde sitta under tak eller i ett mindre rum med öppen spis som de gärna tände. Bra priser och du kan faktiskt få vin till maten här.


Ovanvåning finns också på Le Jardin.


Här är det lilla rummet med den öppna spisen...riktigt mysigt.


Ännu en vackert utsmyckad kran, handgjord och den enda i sitt slag...enastående vacker.



Vi tog skydd för regnet och blev så klart indragna i en affär, de sålde allt från kryddor till deras speciella läppstift som ser ut som en mini Tajin, där man blöter fingret och drar lite på insidan och vips har man ett fint rött läppstift att stryka på läpparna.


Vi blev också indragna att titta på mattor och hur de tillverkas, här är min dotter Sandra som får prova på att knyta lite på en matta.



Jemaa el Fna, det stora torget i Marrakech, sätt dig på en uteservering och studera folklivet, alla turister luras att ta kort med apor och sen får betala dyrt, alla försäljare som skriker ut sina varor...


Ännu en bild från Jemaa el Fna, vi hade en del regn när vi var där men vi fick låna paraply där vi bodde.

Ett gott råd, handla inget första dagen, gå bara runt bland alla små gränder och torg, ta en kopp kaffe och studera allt. Pruta ner till minst halva priset, det går men det tar tid :/
Man prutar inte på mat men i princip allt annat är prutbart. Gå på Hammam är ett måste när du är där, vi gick till ett som låg mitt smeten och dit går nog lokalbefolkningen också (där finns nästan ett hammam i varje hörn). Dit vi gick hette Medina Spa. Om du inte går till ett lyxigt hammam utan på ett mer lokalt kan du inte direkt jämföra med att gå på spa här hemma i Sverige, här kommer lokalbefolkningen ca två gånger per vecka och blir tvagade. För oss två kostade, bad, skrubb och helkroppsmassage 600 dirham.


Kramar Lisa