söndag, januari 27, 2013

Spring, spring, spring

Längtar efter våren, en sol som värmer trots att luften är liite kylig, naturen som vaknar till liv igen med krispigt ljusgröna blad, ljudet när man går på asfalt, som är helt annorlunda på våren :) Har ni lagt märke till det?

Vårinspiration (egna bilder och från Internet, länkar och mer inspiration hittar du här)


I min framtida (snart tida :) trädgård ska jag ha en dusch utomhus, glömmer aldrig vår habrovinklade utomhusdusch vi hade i vår lilla stuga i olivlunden i Italien :)

Utomhusdusch
Lilla trädgården i olivlunden
En annan del av trädgården :)
Badkar ute hade ju verkligen varit pricken över i:et
Stentrappor som blommar är enastående vackert
Grönskande trappa
Ser nästan ut som en flod som rinner ner från trappan :)
Vackert med prunkande stolar i trädgården
Någonstans att koppla av
Romantik 
Idag har jag verkligen tagit mig en stilla dag. Sängen är fortfarande obäddad, eftersom jag sitter halvt nerbäddad och skriver just nu :) bara myskläder, dator, böcker, filmer, cappuccino...allt inom en armslängds avstånd. Känns himla fint att bara vara...att drömma sig bort till Italien, värmen, byarna, människorna, maten, vinet, det ljumma havet, de vackra stenhusen....

Ha en njutningsfull söndag

Kram Lisa - Creations by Lis



lördag, januari 19, 2013

I betraktarens öga

God mat, lagad med kärlek...när jag ser och känner smaken av kärlek...är något jag verkligen faller för, och just då, när jag faller, önskar jag att jag kunde få njuta av måltiden i en evighet. 

Jag bjuder på en kavalkad av foto där bilden och maten är fyllda med kärlek och kreativitet. (alla bilder kommer från nätet och kan hittas här)

Rostat bröd med sylt

Frukost ute i det fria

Mmm pannkakor till frukost :)

Varm cocosnötsmjölk, hasselnötter, honung & Bourbon

Nybakat bröd med rosmarin & en god olivolja

Krispiga parmesanbakade gröna bönor


Vitlök...en av de godaste kryddorna som finns :)


Rosmarinrostade morötter


Rött vin

Hemmagjord pesto

Frukt


Hetvägg

Paj med rabarber, granatäpple & vaniljsås såklart


Varmt bröd med ost och marmelad

Trevligt tillsammans över en god bit mat och gott vin :)

Hoppas ni får en alldeles underbar helg!

Nu har jag fått in nya fina bokgömmor som du hittar här.

Kram Lisa

onsdag, januari 16, 2013

Jag är kär...i kaffe...

Jag är kär :)

i Italien, i kaffe, i havet, i mig själv, i längtan, i drömmar, i livet, i sten, i jorden, i solen, i struktur, i känslan...

Nymalda kaffebönor


I februari börjar min italienskakurs, det ska bli himla kul, jag hann ju bara gå en gång i höstas sen blev jag ju inlagd och opererad :/ men nuuu jäflar ska inget stoppa mig :)

Italienskt kaffe - caffè


och om allt blir som jag har tänkt blir det en språkresa till sommaren, ja till Italien såklart :)

Bönor
Tänkte ta språkresan till en del av Italien som jag aldrig besökt tidigare, det är allt lite spännande att komma till nya okända marker :)

Kakor till kaffet är inte så tokigt
Jag har så mycket i huvudet ibland...det liksom bubblar över och är en enda salig röra, har provat att strukturera upp det, skriva på lappar och så men herregud lapparna är ju lika virriga som jag :)) men nu när jag har haft lite tid att tänka och till nyår kändes det som att jag faktiskt kunde plocka ut de största och viktigaste sakerna (som jag tycker) i min hjärna och hålla dem svävande som stora röda ballonger som är lätta att se och hålla fokus på. Så gott folk hjälp mig nu att hålla tummarna för att jag ror mina drömmar iland ;)

Bialetti - den bästa :)
Ha en alldeles underbar dag idag!

Kram Lisa

söndag, januari 13, 2013

Dagdrömmar

Idag har varit lite av en dagdrömmar dag :) så mycket som poppar runt i hjärnan ibland, men jag har ändå fått gjort saker och ting. Pratade med min pappa i telefon...och försökte hjälpa honom att hitta busstider på Internet :)

Min pappa


Satte upp en hylla i köket för ett par dagar sen men var inte helt nöjd så nu har jag fixat så den är precis som jag vill ha den. Var och fikade, en stor latte och en semla, på stan...japp det blev en smaskig semla ;)

Den gooda semlan jag åt idag :)


Tog en promendad efter semlan, tror jag gick av mig semlan...eller tja kanske inte hela, tror det var närmare bestämt florsockret på locket bara :)) men tog lite kort och fick frisk luft. Städade undan alla änglatofflorna när jag kom hem, de är lite slarviga och ställer dem här och där ;)

Tog foto på bla detta vackra bilvrak
När jag såg den första gången blev jag alldeles betagen, skulle äta lunch på Pålsjö Krog och var bara tvungen att ta några bilder :) Jag vet inte, men det är något magiskt med den och så otroligt vacker!

En del av mitt kök
Nu i helgen satte jag på fronten til diskmaskinen, jag sågade till en bit trä och satt fast likadant handtag som de andra luckorna har och sen limmade jag fast den :) jag blev helnöjd! Sen har jag också satt upp hyllan som syns på bilden, men den har jag ändrat lite på idag. Man ser en liten bit av min stora vita fågelbur som står i köksfönstret.

Så här ser toppen ut på fågelburen

Nu ska jag fortsätta dagdrömma :)

Kraamm Lisa

måndag, januari 07, 2013

På rätt håll igen (del 2)

Lördagen den 13 oktober 2012

Kom fram till Ängelholms sjukhus, kändes som man kom till ett hyreshus. Märkligt bygge det där!

Hade fått åka ambulans från Lund utan en enda pinal som stack ut ur min kropp...ljuvlig känsla att slippa kanyler, slangar och andra otrevligheter...om än bara för nån timme :)
Sandra följde med på färden :)

Ärret 4 dagar gammalt
Väl framme var det dax att få kanyler och EKG ploppar på sig igen :/. Björn och My kom en runda och hälsade på de också...klockan var ju ganska mycket så de stannade bara en liten stund, gulligt!

Måste ju säga att maten var ju riktigt, riktigt god här! Fick ligga på en sal denna gång, som jag delade med lite olika äldre damer, som kom och åkte iväg igen. Öppningen i magen där elektroderna stuckit ut läckte en del fortfarande. Mina blodvärden var inte heller helt okej än så det gav mig en påse blod till.



Söndag den 14 oktober 2012

Nu börjar minnet svika lite :/ har för mig att dessa dagar förflöt utan större eskapader.

Hade en del besök av min gulliga syster och hennes man, min Björn :) och min fina son och hans pappa och lite andra vänner :) Om jag minns rätt så åkte min fina dotter hem till Oslo....kan ha fel där men då får jag redigera lite sen :)

Sov faktiskt inget vidare alls nu...vaknade vid ettsnåret och kunde inte sova så jag fick gå upp, ta lite te och äta Mariekex och kika på TV ett par timmar. Träffade en sjukgymnast som visade lite rörelser man skulle göra och andas i en mojäng för att öva upp lungorna igen. Humöret var upp och ner, grät en hel del...beroende på vem som kom och besökte mig, grät nån gång när en sköterska skulle byta ut nålen i armen på mig :/ ... bara för att hon rörde min arm i en tröstande gest. Så fort någon var "gullig" eller tröstande så kom tårarna. Jag vandrade runt i korridorerna en del, det var viktigt att röra på sig sa dom.

DAGENS FACEBOOKINLÄGG 15 oktober!




Kära mamma, kan börja med att säga att jag älskar dig mest av allt på hela denna jorden mammi! du har varit på sjukhus i snart 3 veckor om jag minns rätt, du har gjort en jätte stor operation för ditt hjärta.. operationen du gjorde var ju självklart mega stor för dig, men för dem så var det ingenting.. läkarna i lund är proffs och det var så skönt när vi fick reda på att du skulle opereras i Lund, en lättnad. men jag har nog aldrig träffat en gladare,piggare & positivare människa än dig mamma, fast du ligger där i sjukhus sängen med massvis med slangar så ligger du där och ler och skrattar och du delar med dig av all din fina glädje!
du är så stark mamma så jag visste redan innan att du skulle klara operationen!  
men när jag fick reda på att du skulle opereras så tänkte jag bara, det kan inte vara sant.. min mamma ska inte opereras" du är alltid den spralliga & glada mamman som alltid har sina goda och härliga idér för sig, du är så underbar!
du är 45 men man kan tro att du är 25, så gullig mamma! 
Ville bara säga att du är så himla stark, och jag älskar dig mer än mest / din son — med Liselott Marklund. 15 137



har gjort ett inlägg på


"JAG ÄR HJÄLTEN I DENNA HISTORIA OCH JAG BEHÖVER INTE RÄDDAS", tatuerades strax under vänstra revbenen på underbara Liselott Marklund för ca 2 månader sedan.

Då visste vi inte alls hur himla rätt det egentligen var, men nu har hon definitivt bevisat att hon är superhero, one of a kind, o klarar allt (med viss hjälp av ett gäng hjärtkirurger, plastslangar, mekaniska klaffar, goa sjuksyrror o mariekex).

Men för guds skull, älskling, gör inte om det här !!! :-)

Vill gärna följa med dig på rullatorrallyt i Merche !!



Hon mår toppen efter omständigheterna och har verkligen bevisat att hon är tuffast, underbarigast o finast i världen !!!
Snart sitter hon på Innergården igen, utan cigg men med Lisakaffe !!
Lavya !
Och Hampus Andersson o Sandra My Jaensson , det gjorde ni bästigast :-)
— med Liselott Marklund. 4 20




DAGENS FACEBOOKINLÄGG 16 oktober!




Ligger här i sängen, lyssnar på lugn musik och har helt släkt i rummet och det enda som lyser upp är dem tända ljusen.. tänker på dig mamma! du är i tankarna hela tiden. ♥♥
Love you! — med Liselott Marklund. 4 44



Så kom då dagen när jag skulle få åka hem (tre veckor sen jag var hemma sist). Onsdagen den 17 oktober 2012.

Kändes förvirrat, läkare och sköterskor irrade runt och de höll på att storstäda så vissa salar var helt tömda och alla grejer stod i korridorerna. Men en läkare tog sig en liiiten stund med mig, de kollade så att det inte fanns någon vätska kvar i hjärtat, så elektrodöppningen började läka ordentligt och en massa andra saker. Kändes lite oroligt att åka hem faktiskt, hade gärna stannat någon dag till men det började bli ont om platser där så det var ju bara att ta tjuren vid hornen och åka hem. Björn kom och hämta mig men först hämtade vi ut all medicin från Apoteket, Waran, Alvedon och Metoprolol.

Den blodförtunnande Warandoseringen startade på: fyra dagar i veckan 2 tabletter och tre dagar i veckan 1,5 tablett. Metoprololen var 1 tablett på morgonen (för att hjärtslagen ska lugna ner dig, tror jag:)

Usch jag var gråtfärdig när jag kom hem, katthårstussar, obäddad säng och annat moj....kunde ju inte låta bli att börja bädda och dona och grejja. Fast jag egentligen inte kunde...Jag vet att Björn gjorde så gott han kunde, han hade ju jobbet och sina barn och mig och min katt att ta hand om....så det var nog inte helt lätt.
När det var läggdax...kom jag på, hur ska jag klara av att lägga mig? Här hemma kan man ju inte höja och sänka sängen :/ Vi provade att bulla upp med kuddar och dyligt (kunde inte sova om jag låg helt ner) men det gick inte, det gjorde för ont så jag fick greja till soffan med kuddar och det gick mycket bättre, smalt och trångt...det kändes bra :)
Vaknade fortfarande på nätterna, och jag ville ha några fler sterainljus, de var högst uppe i ett skåp, tog en pall och försökte få ner ljusen. Det gick bra förutom att jag fick galet ont i min handled, hmm Waran kunde göra att man i början blev svag i lederna...så en lång tid efter det kunde jag inte ens vrida ur disktrasan med höger hand :( jag som alltid har känt mig som en stark kvinna.

Minst en gång om dagen grät jag för någonting, en dag precis när jag kommit hem grät jag över katthårstussen som kom rullande över golvet...och bestämde mig för att dammsuga, trots att man inte fick varken dammsuga, bära tyngre än ett kilo odyl...men jag tog det försiktigt och efter två timmars dammsugning, sittandes på golvet så var mina 60 kvm rena :)) Lycklig var jag då kan jag säga!

Åhh just det, hade ju galet sjuka mardrömmar (de sa att det berodde på hjärt- och lungmaskinen) drömde en gång att någon stod och drog upp en två meter lång torr lakansremsa ur halsen på mig...inget vidare alls :/ och en gång doppade någon ner mitt huvud i en skål med vatten och isbitar och skulle ta bort min hornhinna med en pincett :/ oiiiii så jäkla läskigt.

Helgen kommer, vi åker hem till Björn och han tar hand om mig på bästa sätt men jag känner mig lite underlig...jag sa till min syster på fredagen att jag kände mig trött och frusen. När jag och Björn gick och la oss frös jag så jag skakade och grät. Somnade inte förrän efter flera timmar, kände mig liksom orolig på något vis.

.


Måndagen den 29 oktober. TUTUTBIL

Känner mig trött idag, tänkte plocka ur diskmaskinen men orkar inte riktigt. Björn kommer vid 18 snåret på kvällen, vi skulle göra gott bröd :) men jag kände mig såå trött. Björn ville jag skulle ringa sjukvårdsupplysningen men jag orkade inte riktigt, tänk om det var något och jag skulle behöva ta mig till sjukhuset, det hade jag liksom inte ork till nu...men efter mycket tjat från Björn så ringde jag ändå sjukvårdsupplysningen (han tyckte inte jag varit så här trött sen jag kom hem) Jag berättade hur jag kände, hon skickade en ambulans, de kollade mig lite sen fick de ta EKG i ambulansen...och SMACK där satt den, det var bara att åka in :( förmaksflimmer igen, hjärtat slog i 160 denna gång.
Försökte hålla masken och skoja lite och verka glad ändå...men när vi kom in till akuten (100 km/h med blåljus och sirener) var där en manlig sköterska som skulle sätta in en kanyl i armen och när det inte gick då började jag stortjuta...och kände mig så himla fjantig för att jag började gråta för att kanylen inte gick in.. Men jag kände ett sånt stort bakslag och var säker på att jag skulle få åka ut och in på sjukan hela tiden och säkert skulle få cancer också och dö snart och var så innerligt trött på att bli stucken hela tiden.
Nu är det kväller..upp på salen, dropp med något moj som skulle stoppa flimmret, det skulle rinna i några timmar sen skulle de komma in på natten och ge mig en större dos och hade det inte lagt sig då så skulle de prova en annan sorts medicin på morgonkvisten.

Det ville inte lugna sig så sköterskan som kom in på morgonen sa att de antagligen fick göra en elkonvertering vid lunchtid och då brukar man behöva skicka ner en slang i halsen för att kolla så där inte finns proppar. NEEEJJJJ är det något jag har skräck för så är det det. Sköterskan sa att det brukar inte vara så farligt som folk tror...Nähäää kan du säga din idiot, du har väl aldrig provat själv!!!!! sa jag i mina tankar....gick ut och åt frukost, var så jäkla nervös för detta, såg på TV och var nervös, gick i korridoren och var nervös. När läkaren till slut kommer och säger att det är dax så har han kollat mitt PKvärde och det har varit inom målintervallet hela tiden så de behöver inte föra ner en slang i halsen...tjohhooo kan tro att jag blev lycklig då :)

Björn kom, de förberedde mig för att bli "snabbnersövd" in med lite medel i armen, läkaren sa; titta på mig...sen var jag borta :)
Enligt Björn tog det 9 minuter från det att läkaren stängde dörren till han öppnade den och var klar, och jag var vaken :) WOW detta kan jag göra fler gången......det var en skön känsla!


DAGENS FACEBOOKINLÄGG! 

Då har jag för första gången i mitt liv åkt ambulans med sirener och blåljus igång...och idag har jag blivit "snabb"sövd och fått elchocker...ja för min del räcker det med nya upplevelser på ett tag nu :) — på Helsingborgs Lasarett 5 77



Jag fick ligga kvar över natten för att de skulle kolla så allt var lugnt och stabilt.

De ändrade dosen av Metoprolol från 1 till 2 tabletter/dag.

Men jösses vad de måste ha tagit i när de gjorde elchocken på mig...känns som hela skelettet är löst på nåt vis, det knäpper och knakar och flyttar på sig och jag har mer ont nu i bröstbenet än efter operationen :/.

Det har tagit sin tid men nu känner jag mig ganska fit for fight igen....vet ännu inte riktigt om huvudet har hängt med men det ger sig väl med tiden :). Träning och jobb har kommit igång men försöker ändå ta det lite lugnt...även om det är svårt :)
Det enda som inte riktigt vill sig än är PKvärdet..får gå och ta prover en gång i veckan fortfarande och höja Warandosen hela tiden :/

aortaklaff
Mitt ärr fotograferat av Tove Frank ett par månader efter OP.



Tack ALLA gulliga som hjälpte mig på ett eller annat sätt. Tack goaste syster yster för hjälpen med butiken, mina fina grannar Jocke och Stella för att ni passade min lilla Loppa.
Tack fina Björn för att du fanns vid min sida och samtidigt hjälpte mig med Loppan och butiken och en massa annat fix och trix. Mina fina. fina underbara gulliga Sandra och Hampus, jag är sååå lycklig att ni finns!
Kraammm Lisa